БДЖ и бюрокрацията

by

Преди няколко месеца ме светнаха, че ако си извадя карта за БДЖ, че съм студент, ще имам 50% отсъпка за пътуванията. Какво ще рече това, сега като плащам 6,80лв за билет до София, ще стане на 3,40лв. Много по-приемлива цена за предлаганата услуга.

Взех уверение, лична карта и снимка и отивам във вторник, да си извадя книжка. Извадих колелото и карах до гарата. Като пристигнах и попитах за картите, отгорова беше "Карти - до 2 часа". Да... за жалост вече беше 15:30, но кой да знае, че може да има такова ограничение. Разбирам да е до 17:30, когато повечето държавни учреждения приключват работа и да остава само продаването на билети за късните влакове.. ама...

Прибрах се и изчаках два дни. Та така, днес станах (ме събудиха от съседния строеж, с коване на греди) сутринта и реших, че днес ще е деня да си изкарам карта за БДЖ. Взех всичко необходимо (според мен) и тръгнах с колелото, като пристигнах първо никой нямаше на гишето, второ явно бях пропуснал, но се изискваше и студентска книжка. Моята все още не е у мен, но за това пък имам студенстка лична карта, и хайде обратно с колелото.

След като се върнах и взех книжката, надъхан се засилих към гарата... отново. От толкова бързане даже спуках задна гума (прескочих бордюра с предната, но задната пое удара). Та така.... пристигнах и за щастие, този път лелката беше там. Търпеливо изчаках да си дояде баницата. След това ми отвори и изсипах всичките необходими бумащини след което прозвуча следното:
"Тези карти са от 1ви октомври. Да, от 1ви октомври са тези карти."

Не знам дали ще има "хепи енд", тази история, но едно ми е чудно, защо не ми издадоха книжка, която да бъде валидна от 1ви октомври, вместо да чакам до тогава.